jestemy na facebooku jestemy na twitterze
fot. Marek Biczyk

O Fundacji

Fundacja powstała w marcu 2013 roku z inicjatywy Caroline Bierbaum LeFrak, która z racji swych polskich korzeni jest żywo zainteresowana sytuacją lekkiej atletyki w Polsce. Wracając do Polski - kraju swoich pradziadków – Caroline chce czynnie uczestniczyć w rozwoju tej dyscypliny sportu wśród dzieci i młodzieży.

Fundacja współpracując ściśle z Polskim Związkiem Lekkiej Atletyki stworzyła dwa programy:

1. Program wsparcia zajęć sportowych dla dzieci w zakresie lekkiej atletyki w latach 2013-2014

2. Program wyrównania szans dla młodych lekkoatletów w latach 2013-2016

27.08.2013 14:55:09

Cele Fundacji

• propagowanie, inicjowanie oraz wspieranie przedsięwzięć mających na celu promocję sportu, w szczególności lekkiej atletyki
  • wspieranie i promowanie wszechstronnego rozwoju sportowego w społeczeństwie, w szczególności wśród dzieci i młodzieży
  • promowanie oraz wspieranie nowoczesnych systemów szkoleniowych w dziedzinie lekkiej atletyki, zwiększenie liczby instruktorów lekkiej atletyki w szkołach
  • zabezpieczenie finansowe procesu treningowego młodych zawodników przygotowujących się do Igrzysk Olimpijskich w 2016 roku
  • wspieranie działań mających na celu wyrównanie szans rozwoju dzieci i młodzieży w zakresie sportu, zwiększenie liczby dzieci i młodzieży uprawiających lekką atletykę
  • wspieranie i promowanie budowy oraz rozbudowy infrastruktury niezbędnej do uprawiania sportu, w szczególności lekkiej atletyki
  • walka ze zjawiskiem stosowania dopingu w sporcie