Fundatorka

Caroline Bierbaum LeFrak

Urodzona: 7 listopada 1983

Miejsce zamieszkania: Nowy Jork

Wykształcenie: Uniwersytet Columbia (ukończony w 2006 r.), Benjamin N. Cardozo Szkoła Prawnicza (ukończona w 2009 r.)

Caroline w 2006 roku ukończyła Uniwersytet Columbia jako najbardziej utytułowana zawodniczka biegów przełajowych w historii szkoły. Wielokrotnie zdobyła nagrodę National Collegiate Athletic Association – stowarzyszenia zajmującego się organizacją zawodów sportowych uczelni wyższych w USA, zrzeszającego ok. 1200 instytucji (w tym: pięciokrotnie nagrodę Division 1 All-American, trzykrotnie nagrodę Division 1 Runner – up). W 2005 roku odebrała nagrodę Honda Award wręczaną najwybitniejszym sportowcom NCAA w biegach przełajowych.

W 2004 roku Caroline jako pierwszy sportowiec Uniwersytetu Columbia wygrała Heptagonal League – mistrzostwa w biegach przełajowych a rok później obroniła swój tytuł. W 2005 roku ustanowiła nowy rekord szkoły i konferencji na 10 km, który był także najlepszym wynikiem wśród wszystkich uczelni w kraju. Pięciokrotnie zdobyła Mistrzostwo Heptagonal League w biegach na 10 km oraz w halowych biegach na 5 km.

W latach 2006-2008 Caroline była profesjonalną biegaczką sponsorowaną przez firmę Nike. Ustanowiła rekordy życiowe w każdym z pięciu maratonów, w których startowała. We wrześniu 2011 roku wygrała Quad Cities Marathon a kilka miesięcy później, w 2012 roku, poprawiła swój rekord życiowy podczas USA Olympic Marathon Trials zajmując 32 miejsce z  czasem 2:38:14.

W 2012 roku została włączona do Sportowej Galerii Sław Uniwersytetu Columbia.

Rekordy życiowe

3,000 metrów 9:18 (2005)

5,000 metrów 15:52 (2005)

10,000 metrów 32:44 (2005)