Programy

Niech żyje kampania „GRAM fair play”

Kampania społeczno-edukacyjna „GRAM fair play” dobiegła końca. Minął ponad rok odkąd powstała idea. Fundacja Caroline LeFrak tym razem poświeciła się promocji hasła „fair play”, które powinno towarzyszyć uczniom w szkole każdego dnia. Celem naszym było promowanie kulturalnego zachowania nie tylko w sporcie, ale poza nim i kształtowanie pozytywnych cech charakteru, takich jak: uczciwość, sprawiedliwość oraz budowaniem pozytywnego wizerunku własnej osoby poprzez okazywanie szacunku dla przeciwnika, sędziego i własnej drużyny, kolegów i koleżanek na boisku, ale też poza nim.

W październiku br. w Collegium Nobilium w Warszawie odbyła się premiera musicalu w reżyserii Pawła Podgórskiego. Następnie ruszyliśmy w Polskę z kampanią , by szerzyć ideę fair play, podczas której ok. 5 tyś dzieci i młodzieży mogło ją zobaczyć – tym samym potwierdziliśmy, że nasza kampania działa.

Ogromne podziękowania kierujemy do Michała Zawadki, który był ważną częścią kampanii – to On po spektaklach prowadził warsztaty z uczniami, by rozbudzić w nich ciekawość pracy nad sobą. Uzmysłowił młodzieży, że fair play to także postawa moralna wynikająca z ich przekonań.

Dziękujemy również za zaangażowania naszym wspaniałym ambasadorom, którzy przyłączyli się do kampanii „GRAM fair play” – sportowcom oraz artystom i innym osobom publicznym wspierającym tę ideę, bo jak mówi Joanna Fiodorow „Dzięki fair play sport i życie staje się lepsze.”
Ogromny aplauz także dla nauczycieli, którzy zdecydowali się zaangażować uczniów w wydarzenie. Emocji, wzruszenia i podziękowań nie brakowało:

• „Spektakl wniósł w relacje rówieśników i życie społeczne uczniów wiele pouczających i wartościowych treści, ujętych w atrakcyjną i przystępną formę. Cieszymy się, że stworzyliście  możliwość dotarcia do młodego pokolenia z tak aktualnym tematem jak fair play na boisku i w życiu.”
  • „W imieniu swoim i moich uczniów składam serdeczne podziękowanie za umożliwienie udziału w programie „Gram fair play”. Było to dla nas bardzo duże przeżycie zarówno artystyczne jak i wychowawcze. Wczoraj po spektaklu i dziś na każdej przerwie rozmawiamy tylko o musicalu i warsztatach z panem psychologiem Michałem Zawadką. Chętnie weźmiemy udział w kolejnym przedsięwzięciu.”
  • „Spektakl „Gram fair play” został przyjęty entuzjastycznie przez młodzież naszej szkoły. Świadczyła o tym, kultura odbioru – cisza na widowni i gromkie brawa dla aktorów. Bardzo podobały się nam zajęcia warsztatowe z panem Michałem Zawadką. Młodzież chętnie brała udział, zadawała pytania, udzielała odpowiedzi. Prosimy o podobne spektakle.”
  • „Zarówno spektakl jak i warsztaty uważam za bardzo udane i potrzebne. Super przekaz, całość trafiona w sedno. Forma i język spektaklu powodują, że w łatwy sposób dociera on do dzieci i młodzieży. Wśród naszych dzieci widoczne było duże zainteresowanie i zaangażowanie.”
  • „Zarówno spektakl, jak i warsztaty uważamy za bardzo wartościowe. Przekazane w ten sposób informacje, dotykające bardzo trudnych tematów lepiej docierają do młodego odbiorcy i są łatwiejsze do przyswojenia.”
  • „Z największą przyjemnością obejrzeliśmy przygotowany dla uczniów spektakl pt „Gram fair play”. Prezentował on wysoki poziom artystyczny, merytoryczny i dydaktyczny. Wartości moralne, o których mówiła treść przedstawienia są ponadczasowe, ale niestety często lekceważone zarówno przez dzieci jak i ich rodziców. Dlatego dziękujemy za to, że zechcieliście Państwo wesprzeć naszą nauczycielską pracę. Spektakl dał  nam bazę do wielu rozmów wychowawczych.
  • Dostarczył wielu estetycznych wrażeń zarówno uczniom jak i nauczycielom. Doskonałym pomysłem była rozmowa z młodymi ludźmi po zakończonym przedstawieniu, bowiem często taka forma jest bardziej przyswajalna przez uczniów. Sposób i forma prezentowana przez Pana Michała Zawadkę, to mistrzostwo w najlepszym wydaniu!
  • Nasi uczniowie w rozmowach wracają do spektaklu i spotkania z Panem Zawadką. Wielu z nich ma już zakupione książki autorstwa Pana Michała.
  • Mamy nadzieję, że współpraca Państwa z naszą szkołą będzie rozkwitała i zaowocuje wieloma pouczającymi i bogatymi w treści spektaklami.”
  • „Było dla nas ,,THE BEST”. Jeszcze raz bardzo dziękujemy za możliwość uczestniczenia w tej formie zajęć, która mam nadzieję / A zarazem jestem PEWNY/, że wniosła DUŻO do świadomości, myślenia a zarazem postępowania w przyszłości moich wychowanków. Bowiem z bardzo, a nawet realistycznymi problemami zmagam się w mojej klasie. Jeszcze raz dziękujemy!!!”

Zatem niech hasło „GRAM fair play” towarzyszy nam na co dzień. Niech będzie pomysłem na sukces w życiu i w sporcie, choć nie za wszelką cenę. 🙂

Fundacja już jesienią startuje z kolejną kampanią.

Tym razem zaprasza uczniów szkół podstawowych na spektakl „GRAM fair play” oraz warsztaty edukacyjne. Chcemy, by to hasło towarzyszyło uczniom w nowym roku szkolnym.

Celem Fundacji Caroline B. Lefrak oraz kampanii „GRAM fair play” jest promowanie kulturalnego zachowania w sporcie i poza nim, kształtowanie pozytywnych cech charakteru, takich jak: uczciwość, sprawiedliwość oraz budowaniem pozytywnego wizerunku własnej osoby poprzez okazywanie szacunku dla przeciwnika, sędziego i własnej drużyny, kolegów i koleżanek na boisku, ale też poza nim.

„GRAM fair play” to musical rockowo/hip-hopowy w reżyserii Pawła Podgórskiego oraz warsztaty edukacyjne, których celem jest krzewienie wśród dzieci i młodzieży idei fair play nie tylko w rywalizacji sportowej.

Prowadzona przez nas akcja „GRAM fair play” została objęta PATRONATEM HONOROWYM:
• Ministerstwa Sportu i Turystyki (MSiT),
• Polskiego Komitetu Olimpijskiego (PKOl),
• Polskiego Związku Lekkiej Atletyki (PZLA).

Ambasadorami kampanii zostali znani i lubiani sportowcy, aktorzy i muzycy.

Lista klubów sportowych, które otrzymują dofinansowanie na sprzęt lekkoatletyczny w ramach programu „Wy dajecie 1%, my dajemy 200%”

1. Miejski Klub Sportowy AGROS Chełm
  2. Gminny Klub Sportowy GKS START Długołęka
  3. Wojewódzki Ludowy Klub Sportowy Nowe Iganie
  4. Uczniowski Klub Sportowy FILIPIDIES Teresin
  5. ZIELONOGÓRSKI  LUDOWY KLUB LEKKOATLETYCZNY (Zielona Góra, Kożuchowo)
  6. UKS SPRINT 2020 Warszawa

„Wy dajecie 1%, my dajemy 200%” – program dofinansowania sprzętu lekkoatletycznego dla szkół i klubów sportowych

Cele programu:

• wspieranie i promowanie wszechstronnego rozwoju sportowego w społeczeństwie, w szczególności wśród dzieci i młodzieży;
  • promowanie oraz wspierania nowoczesnych systemów szkoleniowych w dziedzinie lekkiej atletyki;
  • wspieranie działań mających na celu wyrównanie szans rozwoju dzieci i młodzieży w zakresie sportu, w szczególności lekkiej atletyki.

W związku z tym, że brak odpowiedniego sprzętu sportowego jest częstym problemem dla nauczycieli, instruktorów i trenerów prowadzących zajęcia z dziećmi, bezpośrednim celem niniejszego Programu jest dofinansowanie sprzętu lekkoatletycznego dla szkół i klubów sportowych.

Program wsparcia zajęć sportowych dla dzieci w zakresie lekkiej atletyki

W ramach programu Fundacja zorganizowała i sfinansowała:

• zawody i imprezy sportowe wspierające rozwój lekkiej atletyki wśród dzieci i młodzieży, w których wzięło udział ponad 7500 młodych zawodników, w tym:
  • kursy instruktora lekkiej atletyki, które odbyły się w 3 miastach Polski: w Chojnicach, w Ostrowcu Świętokrzyskim i w Twardogórze, w których wzięło udział 120 osób;
  • zawody lekkoatletyczne dla dzieci z bydgoskich szkół podstawowych pod nazwą „Młody Pedros Cup o Puchar Fundacji Caroline B. LeFrak”  edycja 2014 (zawody eliminacyjne i finał przy międzynarodowym mityngu lekkoatletycznym „Pedro’s Cup” w Bydgoszczy);
  • cykl jesiennych imprez lekkoatletycznych pod nazwą „Sport Generacja o Puchar Fundacji Caroline B. LeFrak”, które odbyły się we wrześniu 2014 w 4 miastach Polski: w Szczecinie, w Gorzowie Wielkopolskim,  w Łodzi i w Bydgoszczy;
  • bieg dla dzieci o Puchar Fundacji Caroline B. LeFrak przy okazji dużej warszawskiej imprezy biegowej „Biegnij Warszawo”
  • ogólnopolski finał „Młody Pedro’s Cup o Puchar Fundacji Caroline B. LeFrak” edycja 2015
  • zawody lekkoatletyczne we Włocławku „Mityng o Uśmiech Dziecka”, których Fundacja była współorganizatorem
  • letnia edycja zawodów „Sport Generacja o Puchar Fundacji Caroline B. LeFrak”, które odbyły się w 3 miastach Polski: w Warszawie, w Gdańsku i w Poznaniu